DOLAR 18,3289 0.02%
EURO 18,0793 -1.07%
ALTIN 985,940,63
BITCOIN 346260-0,40%
İstanbul
13°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

05:18

İMSAK'A KALAN SÜRE

reklam
Trabzon’un risk haritası: Çoğu okul tehlikede

Trabzon’un risk haritası: Çoğu okul tehlikede

ABONE OL
30 Haziran 2022 14:41
Trabzon’un risk haritası: Çoğu okul tehlikede
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trabzon’un tehlike haritası, olası heyalan riskini bir kez daha gözler önüne serdi. Haritaya göre; bölgedeki okul ve camilerin çoğu ‘yüksek risk’ altında. Uzmanlarsa, ‘kafanıza göre ev yapmayın’ diyerek uyarıda bulunmaya devam ediyor.

Trabzon’da Afet Risk Analiz Sistemi (ARAS) Projesi heyelan tehlike haritasına göre, 4 bin 685 kilometrekare alanda 168 eğitim- öğretim binası ile 193 caminin çok yüksek tehlikeli alanda yer aldığı belirlendi.Doğu Karadeniz’de görülen ani yerel ve şiddetli yağışların yol açtığı, can ve mal kayıplarıyla sonuçlanan sel ve heyelanlara karşı önlemler alınıyor.Türkiye’de heyelanın en fazla yaşandığı iller arasında yer alan Trabzon’da, Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü ile Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) tarafından ARAS Projesi hazırlandı.Çalışma kapsamında heyelan riski taşıyan bölgeler belirlenerek tehlike haritası oluşturuldu.Haritaya göre; toplam 4 bin 685 kilometrekarelik alan üzerindeki ilkokul, ortaokul, lise, özel okul ve kreş olmak üzere toplam 923 eğitim ve öğretim binasından 168’inin çok yüksek, 258’inin ise yüksek tehlikeli alan üzerinde olduğu belirlendi.Hizmet veren eğitim kurumlarından ilkokulların yüzde 9’u çok yüksek, yüzde 40’ı yüksek, ortaokullardan yüzde 13’ü çok yüksek, yüzde 44’ü yüksek, liselerin ise yüzde 63’ünün çok yüksek, yüzde 44’ünün ise yüksek riskli alanda kurulu olduğu tespit edildi.Kent genelindeki 1873 camiden 193’ünün çok yüksek, 582’sinin ise yüksek heyelan riskli alanda bulunduğu belirlendi. Haritada oransal olarak camilerin yüzde 10’unun çok yüksek, yüzde 41’inin ise yüksek riskli alanda bulunduğuna yer verildi.Nüfusa bağlı olarak yapılaşmanın da artığını söyleyen Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Semih Hamzaçebi, bölgede heyelana duyarlı alanların yoğunluklu olduğu konusunda uyarıda bulundu.Çoğu yerleşim alanının, eski heyelan düzlükleri üzerinde ya da dere yataklarında bulunduğuna dikkat çeken Hamzaçebi, Nüfus artışıyla beraber yapılan evlerimiz ve yollar heyelan tehlikesini daha da artırıyor. Bunun çözümü planlı yapılaşmadır. Herkesin ve özellikle kırsalda yaşayanların kendi kafasına göre bina yapmaması gerekiyor. Bu yönetmelikte var fakat uygulamıyoruz” diye konuştu.Bölge halkına kırsalda ev yapmamaları konusunda da uyarıda bulunan Hamzaçebi, “Özellikle şehir dışında yaşayan vatandaşlarımız, köyde hiç kullanmadıkları, 10-15 günlüğüne gelip kullandıkları bir yere gidip kafalarına göre ev yapmasınlar. Vatandaşların köyde bir şey yaptıracağı zaman mühendislik hizmeti almalarını tavsiye ediyorum” dedi.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.